МБУ карванот ги посети средните училишта во Куманово, Струмица, Радовиш, Струга, Охрид …

МБУ караванот продолжи со презентации на академската понуда на Универзитетот за следната академска година во неколку градови во Македонија, како што се Куманово, Струмица, Радовиш, Струга и Охрид. Повеќе од 15 средни училишта во овие градови беа посетени, а повеќе од 400 студенти имаа можност да научат нешто повеќе за предностите на студирањето на Меѓународниот […]

Работилница за академско пишување се одржа во МБУ

Интензивна 4-дневна работилница за академско пишување се одржа за студентите од 4та година од различни факултети на Меѓународниот балкански универзитет во периодот од 20-24 февруари 2017 година. Со цел да се обезбедат студентите со информации и чекорите во процесот на избор на тема на дипломската теза, да се дискутираат прашања околу истражувањата, да се подобруви […]

Јавно предавање од H.E. Проф. Др. Милан Јазбец, Амбасадорот на Словенија во Скопје

Јавно предавање на тема “Словенија и ЕУ: Искуства и научени лекции” од страна на H.E. Проф. Д-р Милан Јазбец, амбасадорот на Република Словенија во Скопје се одржа на Меѓународниот Балкански Универзитет во вторник 21ви Февруари, 2017. Во своето излагање пред публиката, која ги вбројуваше менаџментот на Универзитетот, академскиот кадар и студентите на МБУ, амбасадорот Јазбец […]

МБУ беше домаќин на состанокот на Управниот комитет за ЕУ ТВИНИНГ ПРОЕКТОТ

Меѓународниот балкански универзитет беше домаќин на состанокот на Управниот комитет за Твининг проектот на ЕУ “Развој на соработката меѓу високообразовните институции, приватниот сектор и релевантните државни институции”, што се одржа на 20 февруари 2017 година. Проектот се спроведува во три компоненти: Применливост на студиски програми во однос на можностите за вработување, со препораки за реформирање […]

Работилница на тема “Учење граматика млади ученици” се одржа во МБУ

Работилница на тема “Учење граматика млади ученици ” се одржа на Меѓународниот Балкански Универзитет во петокот 17 февруари 2017 година. Околу 40 учесници учествуваа во работилницата. Предавањата во работилницата беа доставени од страна на два членови на персоналот на подготвителното училиште за англиски јазик, г-ѓа Марија Стевковска и г-ѓа Бранкица Иванова. На крајот, учесниците добија […]

Ректорот Коџајусуфоглу во посета на средното медицинско училиште во Гостивар

Ректорот на Меѓународниот балкански универзитет, Проф Д-р Исмаил Коџајусуфоглу, во придружба на советникот за образование во Амбасадата на Република Турција, г. Тамер Севим и директорот на Јунус Емре Турскиот културен центар во Скопје, г. Фуат Коркмаз го посетија средното медицинско училиште во Гостивар. Делегацијата беше пречекана од страна на директорот на училиштето. Двете страни разменија […]

МБУ ги започна своите промотивни активности во средните училишта за следната академска година  

Во рамки на активностите и промоциите за следната академска 2017/2018 година, Меѓународниот балкански универзитет започна со посети и презентации на академската програма пред учениците од средните училишта. Во текот на овој проект, околу 100 училишта во Македонија и регионот на Балканот ќе бидат посетени од тимот за промоција на МБУ. Минатата недела, неколку училишта во […]

“МБУ Денови на кариера” – ТАВ Аеродроми (ВИДЕО)

Проектот “МБУ Денови на кариера” продолжи во Вторник 14 Февруари, 2017 година со презентација на ТАВ Аеродроми МАКЕДОНИЈА. Генералниот директор на ТАВ Македонија, г-дин Алпер Ерсој, во придружба на неговиот тим од специјалисти во човечки ресурси, односи со јавноста, оперативен сектор и услуги го презентираа портфолиото на оваа компанија пред студентите на Меѓународниот Балкански Универзитет. Настанот […]

ЕРАЗМУС договори потпишани со Универзитетот во Барселона (Шпанија) и Универзитетот на Фоџа (Италија)

Одлични вести од Kанцеларијаta за меѓународни односи на МБУ! Во изминатата недела, два нови договори беа потпишани во рамките на програмата Еразмус + за мобилност на студентите и вработените. Имено, првиот договор беше постигнат со Универзитетот во Барселона од Шпанија со студиската програма за Психологија, а вториот со Универзитетот во Фоџа од Италија за сите студиски програми. […]

Средба на Ректорот Koџајусуфоглу со координаторот на ТИКА во Македонија, г. Теоман Тирјаки

Ректорот на Меѓународниот балкански универзитет, проф д-р Исмаил Koџајусуфоглу оствари средба со координаторот на Турската агенција за соработка и координација (ТИКА) во Скопје, г-дин Теоман Тирјаки во четврток, 19 јануари 2017 година. Тие споделија информации за тековните проекти и активности на двете институции. Во име на МБУ, Ректорот Koџајусуфоглу изрази благодарност до ТИКА за нивната […]