Панел дискусија на тема “15ти Јули и нова Турција”, се одржа во МБУ

Меѓународниот балкански универзитет (МБУ) организираше панел дискусија на тема “15ти Јули и нова Турција” во Среда, 29ти Март 2017 година. Модератор на настанот беше доц. Д-р Шенер Биљали, проректор на МБУ, додека панелисти беа: г-дин Мустафа Сен, главен советник на претседателот на Владата на Република Турција и доц. Д-р Мевлудин Ибиш, експерт за политички науки […]

МБУ учествуваше на студиска посета во Франција во рамките на ЕУ Твининг проектот

Во рамките на Твининг проектот MK 13 ИПА SO 01 16 R “Развивање на соработка помеѓу високообразовните институции, приватниот сектор и релевантните државни институции” координиран од страна на Министерството за образование и наука на Република Македонија, Министерството за високо образование и истражување на Франција и Северна Ирска, македонската делегација составена од претставници на универзитетите (Меѓународниот […]

Меѓународна соработка преку Еразмус + со универзитети од Белгија, Литванија и Бугарија

Со мисија да се прошири мрежата на меѓународна соработка со универзитети од целиот свет, како и да се обезбедат нови можности за меѓународни едукации за своите студенти, МБУ преку својата Меѓународна канцеларија за односи има воспоставено соработка со три нови универзитети од Европскиот континент и потпиша договори за Еразмус + мобилност на студентите, чија реализација […]

Блиска соработка со бизнис секторот – средби со Халкбанк и Turkish Airlines

Во насока на негување на блиската соработка со бизнис секторот во Република Македонија, ректорот на Меѓународниот балкански универзитет, Проф д-р Исмаил Коџајусуфоглу во вторник 14ти Март, 2017 година ги посети Халкбанк АД Скопје и канцеларијата на Turkish Airlines во Скопје, две угледни компании на македонскиот пазар. На првиот состанок, тој се сретна со главниот извршен […]

Промоцијата на МБУ продолжи со заеднички активности со “MATÜSİTEB” и “Младинскиот исламски форум”

Промотивните активности на Меѓународниот Балкански Универзитет пред матурантите од средните училишта од различни градови во Македонија продолжиja и оваа сабота на 11ти Март 2017 година. Имено, во соработка со Сојузот на Турски невладини организации во Македонија “MATÜSİTEB” и “Младинскиот исламски форум”, беа одржани две презентации за учениците кои се заинтересирани да се запишат на МБУ […]

Ректоратот на МБУ во посета на Советникот за култура и промоција и Советникот за трговија на Република Турција во Скопје

Ректорот на Меѓународниот балкански универзитет, Проф. Д-р. Исмаил Коџајусуфоглу, придружуван од заменик-ректорот, Доцент Проф. Д-р Шенер Биљали ги посетија канцелариите на Советникот за трговија и Советникот за култура и промоција на Република Турција во Скопје во петокот, на 10ти Март 2017 година. Тие беа пречекани од страна на г-дин Хакан Озџелик, Советник за култура и […]

Состанок на раководителите на МБУ и Јунус Емре институтот во Скопје за дискутирање околу понатамошната соработка

Ректорот на Меѓународниот балкански универзитет, Проф. Д-р Исмаил Коџајусуфоглу, придружуван од заменик-ректорот, Доцент Проф. Д-р Шенер Биљали го посетија Турскиот културен центар Јунус Емре во Скопје во четврток, 9ти Март 2017 година, каде беа пречекани од директорот на овој центар, г-дин Фуат Коркмаз. Тие споделија информации за тековните активности на двете институции, како и предложија […]

МБУ Испит за стипендии 2017/18: Аплицирајте онлајн сега и добијте шанса да освоите една од 500-те Стипендии!

  Дојде време да го објавиме испитот за стипендии на Меѓународниот Балкански Универзитет за академската 2017/2018 година. Ги покануваме сите ученици од средните училишта од Македонија и од останатите земји од Балканскиот регион да аплицираат за испитот за стипендии и да добијат шанса да освојат една од 500те стипендии кои ќе бидат доделени оваа година. […]

Панел дискусија “Совршеноста на жените во нивните професии” се одржа во МБУ

По повод 8ми Март, Меѓународниот ден на жената, Меѓународниот балкански универзитет организираше панел дискусија на тема “Совршеноста на жените во нивните професии” во среда 8ми Март 2017 година. Модератор на настанот беше д-р Наталија Шикова, професор на Правниот факултет во МБУ, додека панелисти беа: г-ѓа Букет Гереџи, извршен директор на Халкбанк АД Скопје, д-р Симонида […]

Студентите на смерот Турски јазик во посета на невладината организација “KÖPRÜ”

Студентите на смерот Турски јазик ја посетија невладината организација за култура, уметност и образование “KÖPRÜ” во Скопје на 6ти Март 2017 година. Студентите беа пречекани од страна на уредникот на списанието “KÖPRÜ”, Г-ѓа Лејла Шериф Емин и издавачкиот директор на “Диван”, г-дин Мехмед Ариф. Тие во кратки црти ги запознаа студентите со активностите на оваа […]