Свечено отворање на 4тата годишна студентска изложба која се одржа во Чифте Амам Националната галерија во Скопје

Церемонијата на отворањето на 4тата годишна студентска изложба во организација на Меѓународниот балкански универзитет се одржа во вторник 25ти Април, 2017 година во Чифте Амам Националната галерија во Скопје. Повеќе од 300 уметнички дела, подготвени од страна на студентите на графички дизајн, визуелна уметност и архитектура беа презентирани на изложбата. Изложбата беше отворена со добредојде […]

Експерт од ОБСЕ одржа предавање за демократските принципи за управување во МБУ

Како дел од дополнителните наставни активности и во рамки на предметот Вовед во право, студентите од различни факултети на МБУ добија предавање од претставникот на Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), Мисија во Скопје, г-дин Заге Филиповски . Г-дин Филиповски им ги објасни на студентите идеалните карактеристики на општеството засновано на принципите на […]

Повеќе од 500 студенти присуствуваа на 1виот испит за стипендии во МБУ во Скопје

Првиот општ испит за стипендии на Меѓународниот балкански универзитет за студенти од Македонија се одржа на 22ри Април 2017 година во Скопје. Повеќе од 500 студенти од различни градови од Македонија присуствуваа на испитот, кои ги води кон можност за победа на 500 стипендии традиционално понудени за академската 2017/2018 година. Интересот на студентите да се […]

Студентите на МБУ во посета на Државниот завод за статистика на Р. Македонија

Студентите од 6 факултети од Меѓународниот балкански универзитет заедно со вработените од Факултетот за економија и административни науки присуствуваа на студиска посета на Државниот завод за статистика на Република Македонија на тема: “Собирање на податоци преку Анкета”. Студентите кои го посетуваат предметот “Истражувачки методи за општествени науки”, имаа можност да добијат практични знаења од експерти […]

МБУ стана членка на Асоцијацијата на Европски Универзитети (ЕУА)

Уште една пресвртница на нашиот пат за успех! На Меѓународниот балкански универзитет му беше доделен статус на индивидуална придружна членка на Европската асоцијација на универзитети (ЕУА), една од најистакнатите универзитетски асоцијации во светот. ЕУА е претставник на организацијата на универзитети во Европа со повеќе од 850 универзитети-членови од 47 земји. Откако беше рангиран како најдобар […]

Ректорoт Коџајусуфоглу оствари средба со амбасадорот на Турција во Скопје, Н.Е. Тулин Еркал Кара

 По повод пласманот на МБУ како прв универзитет во наставно-образовната област на Шангајската ранг листа за академската 2015/2016 година, ректорот на МБУ, проф д-р Исмаил Коџајусуфоглу беше пречекан на средба со амбасадорката на Република Турција во Скопје, Н.Е. Тулин Еркал Кара во Вторник 11ти Април 2017 година. Ректорот Коџајусуфоглу ја информираше Амбасадорката за критериумите кои […]

Повик за Еразмус+ аплицирање за студентска летна пракса

 Во рамките на програмата Еразмус + на Европската комисија, Меѓународниот балкански универзитет – Скопје објавува повик за доделување на стипендии за студентите што сакаат да направат летна пракса во странство. За реализација на мобилноста на студентите треба да изберат еден универзитет / компанија во која сакаат да ја завршат својата обука. Универзитетот / компанија не […]

Клиничка настава за студентите по право “Consulting Inter Group” во Скопје

Студентите на Меѓународниот балкански универзитет, како дел од процесот на практична обука во прилог на подобрување на своите теоретски знаења, го посетија Consulting Inter Group, компанија која се занимава со правни и консултантски услуги во трговското право. Consulting Inter Group е добро воспоставена и реномирана компанија која врши активност на пазарот на услуги во областите […]

Студентскиот клуб на МБУ “EVLÂD-I FATIHAN” беше домаќин на конференција и изложба

Во рамки на промоцијата на новоформираниот Студентски клуб “Evlâd-i Fatihan” на Меѓународниот балкански универзитет, конференција на тема “Значењето и Неопходноста за Учење Турски Јазик во 21-от век” со д-р Мехмет Гедизли и изложба на турски јазични и книжевни чуда се подготвени од страна на д-р Мехмет Гедизли и д-р Селчук Куршат Коџа кои се одржаа […]

МБУ и Психијатриската болница “Скопје” потпишаа протокол за соработка

Во насока на обезбедување дополнителни можности: како што се посети на терен, практична обука и практикантска работа за студентите на психологија и психолошко советување и насочување на нашиот универзитет, ректорот на Меѓународниот балкански универзитет, проф д-р Исмаил Коџајусуфоглу и директорот на ЈЗУ Психијатриската болница “Скопје” Г-дин Ќамил Ковачи потпишаа протокол за соработка помеѓу двете институции […]