Во рамките на програмата Еразмус + на Европската комисија, Меѓународниот балкански универзитет – Скопје објавува повик за доделување на стипендии за студентите што сакаат да направат летна пракса во странство.

За реализација на мобилноста на студентите треба да изберат еден универзитет / компанија во која сакаат да ја завршат својата обука. Универзитетот / компанија не мора да имаат договор со Меѓународниот балкански универзитет пред периодот на мобилност.

Од студентите се бара да:

 • Да изберат земја во која сакаат да ја направат својата пракса (само за земјите-членки на ЕУ и членките на ЕУ кандидатите се подобни);
 • Да изберат универзитет / компанија во која сакаат да ја завршат својата пракса;
 • Да го контактираат универзитетот / компанијата и да добијат одобрение за периодот на стажирање;
 • Да пронајдат сместување за нивните сопствени потреби за периодот во кој планираат да го остварат своето стажирање;

Ве молиме имајте на ум дека Меѓународниот балкански универзитет не сноси одговорност за вашиот избор на една земја или универзитет / компанија. Ние можеме само да ви ја препорачаме официјалната веб страница на Еразмус + пракси за да ви помогне со вашиот избор, но не сте ограничени да ја изберете вашата пракса од понудените програми од оваа страница: http://erasmusintern.org/

Времетраење на мобилноста: минимум 2 месеци

 • Праксата не смее да започне пред Final или Make-up испитната сесија од 2016/2017 означена на академскиот календар
 • Праксата мора да заврши пред почетокот на следната учебна 2017/2018 година

 

Избор / рангирање на учениците:

Заинтересираните студенти треба ги достават следниве документи во печатена верзија на Канцеларијата за меѓународни односи до 01.05.2017:

 • Формулар за аплицирање (кликнете тука)
 • Мотивационо писмо
 • CV / Резиме

Постапката за избор / рангирање на студентите ќе се постигне со внатрешната комисија на МБУ која ќе изврши директни интервјуа со сите заинтересирани кандидати. Кандидатите ќе бидат рангирани и избраните според следниве критериуми:

 • Година на студии и студиска програма;
 • Причините за работна пракса во странство;
 • Планот и програмата на праксата;
 • Познавање на англиски јазик или на јазикот на наставата на институцијата / земјата каде што студентот сака да ја реализира обуката.

Само избраните студенти за мобилност треба да ги достават потребните документи (наведени подолу) за завршување на досието за мобилност.

 • Студентски договор за стажирање
 • Договор за грант
 • Студентски индекс или транскрипта за постигнат успех за утврдување на точниот просек (GPA)

Висината на стипендијата за студентите е 500-600 евра месечно, во зависност од земјата на престој. Трошоците за патување, трошоците за виза и здравствено осигурување не се опфатени со стипендијата на Еразмус +.

За повеќе информации, ве молиме контактирајте ја Канцеларијата за меѓународни односи на iro@ibu.edu.mk или поминете директно во канцеларијата во соба бр.301 во просториите на МБУ во Автокоманда.

Канцеларија за меѓународни односи на МБУ | www.iro.ibu.edu.mk