На 5-6 октомври 2017 година во Скопје, Меѓународниот балкански универзитет ќе биде домаќин на 80 студенти од 35 различни земји на 4-тиот Меѓународен студентски конгрес ’17.

 

Со цел да се задржи долгата традиција на Меѓународниот студентски конгрес на Меѓународниот балкански универзитет (скратено IBUISC’17), овој конгрес започна со идеја од учениците за студентите. Како IBUISC’17 се шири од година во година, овогодинешниот конгрес ќе се организира на универзитетско ниво.

 

Во изминатите години, големо значење им се посветува на научните истражувања од областа на економијата; сепак, имаме чест да објавиме дека оваа година беше направен развој со цел да се вклучат повеќе полиња, како што се: психологија, политички и општествени науки, комуникации, инженерство, уметност и дизајн, право и образование. Оваа промена беше направена со цел да ги вклучиме учениците од различни образовни средини, како и да ги отвориме вратите на нашиот настан за сите студенти од Меѓународниот балкански универзитет. Како што споменавме погоре, овогодинешната тема ќе се разликува од економијата до уметноста и дизајнот, давајќи им можност на учесниците да изберат од неколку предложени теми во дадените области.

 

Темата “Создавање на нов свет во глобализирана ера” на IBUISC’17 беше развиена поради нејзината разновидност и флексибилност, давајќи им на учесниците слобода да изберат посакувано поле на интерес, како и слушање научни трудови, вклучувајќи предизвици и можности од различни точки на гледање. Мотивацијата зад избраната тема беше нејзината важност во секој аспект од животот, брзото менување на општествата во кои живееме и меѓусебната поврзаност на луѓето низ целиот свет, што во основа е целта за собирање на 50 учесници од целиот свет на овој меѓународен настан.

 

Партнер и генерален спонзор на IBUISC’17 е културниот центар Ататурк.

 

Ако сакате да дознаете повеќе за IBUISC’17, посетете ја веб-страницата www.isc.ibu.edu.mk

 

Церемонија за отворање:

5 октомври 2017, 10: 00-12: 00, Хотел Холидеј Ин Скопје